Aan de hondensporters,

Hallo iedereen,

Er worden op dit moment steeds meer gevallen bekend van honden die ziek worden van een teken beet.
Dit betreft de honden die deelgenomen hebben aan het WUSV in de Ukraine.
Bij de volgende symptonen direct naar de dierenarts gaan voor een behandeling omdat deze ziekte dodelijk voor je hond is:
Lusteloosheid.
Doffe ogen
Donkere urine
Slecht eten.
Koorts.
Veel hijgen.
Slecht springen. (Spierkracht verlies)

Omdat de dierenartsen hier niet echt bekend zijn met deze soort teek kan er een verkeerde diagnose gesteld worden en dus de verkeerde medicijnen voorgeschreven worden.

Bij de behandeling van mijn hond in de Ukraine heb ik gevraagd om de benaming van de medicijnen deze zal ik hieronder vermelden.
Benaming entstof:
Analgin
Dexamethasome.
Thioprotectini.
Furosemide.
Diphenhydramine.
Meradiane sodium bisulfine.
Catosali
Asadini
Deze entstoffen heeft men de hond zondagavond en maandagmorgen toegediend
Vervolgens heb ik pillen bij de apotheker gehaald hiervan moet hij 2 x daags 1 tablet gedurende 10 dagen innemen.
De enigste leesbare omschrijving die ik hier van heb is HEPTRAL 400 mg, volgens onze tolk zijn deze medicijnen ook voor mensen geschikt.
Na deze behandeling heeft de dierenarts aangeraden om de hond gedurende 4 dagen allen gekookt mager rundvlees te geven. Mijn hond knapt al weer redelijk op.

Sportgroeten,

Sjacky Cnossen

PS. De honden die tot nu toe besmet zijn:

Macho vom Haus Silma (Sjacky Cnossen), Onta von Karthago (Joeri Veth), Dusty van Tiekerhook (Julien Clement), Eik vom Haus Targa (Emiel Dillen), Ginoginelli von Karthago (Jenny Seefeld), Kuba van Fluchtweg (Tobias Oleynik), Harro von Wunschbachtal (Sven Kessel), Sepp von Haus Silma (Paul Flanagan)

Tot nu toe is er 1 hond in Zweden overleden. Turbaz Mikki (handler Patrick Petersson, owner John Jabina)

---------------------------------------------------------------------------------------------

Hier een omschrijving van deze verschrikkelijke aandoening.

Piroplasmose is vaak dodelijk als ze niet wordt behandeld en komt overal in de wereld voor. Aangezien deze ziekte enkel door een tekenbeet kan worden overgedragen, is de strijd tegen deze parasieten een uitstekende manier om uw hond te beschermen.

De rode bloedlichaampjes in de vuurlinie.

Als uw hond tussen het struikgewas of op plaatsen waar hoog gras groeit, wandelt of onder sparren loopt, is de kans groot dat hij ongewild een op zijn minst ongewenste gast krijgt: de teek. Op zoek naar bloed doet deze parasiet, die vooral in de lente en in de herfst actief is, zijn best om uw hond te bijten en zijn anticoagulerende speeksel te injecteren. Jammer genoeg kan dit speeksel vol zitten met zogenaamde "babesia canis-parasieten" (of zeldzamer babesia gibsoni-parasieten), die drager zijn van piroplasmose. Als ze door de teek in de hond worden geinjecteerd, kunnen deze babesiaparasieten de rode bloedlichaampjes van de hond aanvallen om zich daar te vermenigvuldigen. Deze massale reproductie in de rode bloedlichaampjes zorgt ervoor dat ze openbarsten, zodat er nieuwe babesiaparasieten in het bloed terechtkomen. Deze nieuwe parasieten gaan onmiddellijk op zoek naar rode bloedlichaampjes om zich nogmaals te vermenigvuldigen!

Een medische urgentie!

Binnen de 2 dagen tot 1 maand na de besmetting met babesia canis kan de hond hoge koorts krijgen, met een temperatuur van rond de 40 tot 41C. Dit leidt tot anorexia en extreme vermoeidheid. Door het openbarsten van veel rode bloedlichaampjes krijgt de urine een oranje tot bruine kleur en er treden er ook bloedarmoede en lever- en nierletsels op die gauw dodelijk kunnen zijn als de hond niet snel genoeg wordt behandeld. De behandeling bestaat uit het injecteren van een specifiek geneesmiddel dat de parasiet in het bloed doodt en het aanleggen van een perfusie ter ondersteuning van nieren en lever. Voordat hij de behandeling start, bevestigt de dierenarts zijn diagnose door het bloed van de hond onder de microscoop te bekijken: op die manier kunnen de babesiaparasieten in de rode bloedlichaampjes worden bekeken. Een hond met piroplasmose is niet besmettelijk voor zijn soortgenoten, noch voor andere dieren of voor mensen. De ziekte wordt uitsluitend overgebracht door de beet van een besmette teek.

Strijd tegen de teken.

Indien u met uw hond wandelt op plaatsen waar veel kreupelhout is, moet u eraan denken dat u hem een halsband tegen teken moet aandoen of een pipet tegen parasieten dat ook actief is tegen teken op zijn huid moet aanbrengen. Na elke wandeling op plaatsen waar deze parasieten kunnen voorkomen, moet u uw hond ook inspecteren en alle opgespoorde indringers op de volgende manier verwijderen: nadat u de teek met een in alcohol gedrenkte wattenprop hebt "verdoofd", kunt u gemakkelijk een speciaal tangetje gebruiken (te koop in speciaalzaken) waarmee de teek helemaal kan verwijderd worden. Er bestaat ten slotte ook een vaccin dat honden beschermt tegen infecties door babesia, maar het is duur en heeft een relatief beperkte doeltreffendheid. Het vaccin is nuttig voor honden die in regio's verblijven waar frequent gevallen van piroplasmose worden geregistreerd